Sant'Egidio Közösség

Mohos Gábor püspök elhunyt hajléktalanokért mutat be szentmisét
Mohos Gábor püspök elhunyt hajléktalanokért mutat be szentmisét
Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír

A Sant'Egidio (Szent Egyed) Közösség 1968-ban alakult Rómában. A Szentszék által elismert laikus közösség. Tagjai a mindennapi munka és családi élet mellett segítenek rászoruló, beteg, szenvedő embereken, és együtt imádkoznak, erőt és reménységet merítve Jézus példájából és tanításából.

A világ különböző pontjain a Szent Egyed közösségek hátrányos helyzetű gyerekeket, időseket, fogyatékosokat, hajléktalanokat, nehéz sorsú cigány közösségeket segítenek, börtönben élő rabokat és betegeket látogatnak. A Közösség nagy álma a DREAM-program, melynek célja a HIV/AIDS betegség leküzdése. A Malawi Központban Körtvélyessy Mónika, egy magyar orvos is a célokért dolgozik.

A hajléktalanok számára sok városban működtetnek ingyen konyhát, szociális központot. Hazánkban négy helyszínen tevékenykednek: Budapest mellett Pécsett, Győrött és Monoron. Ételt osztanak a hajléktalanoknak, karácsonykor vendégségbe hívják őket. Minden év elején közös szentmisével emlékeznek meg azokról a hajléktalanokról, akik a megelőző évben vesztették életüket a városok utcáin. Hazánkban a mise a Scooter-mise elnevezést kapta egy tavaly elhunyt hajléktalan emlékére. Rendszeres imaalkalmaikon hitet tesznek a béke és a szolidaritás ügye mellett.

A Sant’Egidio közösség regionális és budapesti felelőse Szőke Péter.