A Karmelita kolostor

A Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita kolostor
A Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita kolostor
Fotó: Thaler Tamás

A Miniszterelnökségnek helyet, adó egykori Karmelita kolostor Budapest I. kerületében, a Budai Várnegyedben található. Az épületkomplexum két nagyobb egységből áll: a karmeliták – zárt, belső udvarral rendelkező kétemeletes – korábbi rendházából, valamint az ennek a déli oldala mentén hozzáépített – egyhajós – templomépületéből.

A középkorban a ferencesek Szent János-temploma és kolostora állt itt, amelyet IV. Béla király alapított és 1269–70-ben épült, később a Szent Zsigmond-prépostsághoz tartozott a templom, amelyet a vár 1541-es megszállásakor a törökök elpusztítottak. Miután Budát a Szent Liga keresztény seregei visszafoglalták, a telket megkapták a jezsuiták, akik 1693-ban átadták a karmelitáknak. 1725-ben rakták le a templom alapkövét, amelynek építése 1736-ra fejeződött be, felszentelésére 1763-ban került sor. II. József király 1784-ben ezt a rendet is feloszlatta. Ezt követően a templomot átalakították, tornyát lebontották, és 1787-től színházként működött. A templomot és az egykori kolostorépületet Kempelen Farkas tervezte át, a refektóriumot díszteremmé alakította, melyet Gelinek Ferenc copf stílusú virágfüzéres, medalionos falfestményei díszítettek. Az épület Színház utcai, kétemeletes homlokzatát a 19. században klasszicista stílusban átépítették és főbejárattal, kapualjjal és lépcsőházzal bővítették. A második világháborúban, Budapest ostroma alatt romba dőlt épületegyüttest később újjáépítették, egy része sokáig színházként funkcionált. 2016-ban nagyszabású felújításba kezdtek az épületen, 2019. január 1-től pedig a Miniszterelnökség költözött be az épületegyüttesbe.

A nagyobb tárgyalók az épület északi végében vannak, a kormány ülésterme az egykori refektóriumban, vagyis a szerzetesek közös ebédlőjében kapott helyet. A Duna felőli oldalon sorakoznak a kisebb tárgyalók, irodák. A miniszterelnöki munkahely előtt több, egybenyitható kisterem van, ezekben fogadják a delegációkat. Az épületben található festmények a Magyar Nemzeti Galéria – ki nem állított – képei, a szőnyegek az Iparművészeti Múzeum törökszőnyeg-gyűjteményének raktári darabjai. A bútorok részben restauráltak, részben hiteles másolatok. Az egykori színház épületében kapott helyet a könyvtárszoba.