A Katolikus Karitász

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

A Katolikus Karitász (Caritas Hungarica, nemzetközi sajtóban Caritas Hungary) a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete. 1931-es megalakulása, majd 1991-es újjáalapítása óta korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül segíti a rászorulókat szociális intézmények fenntartása és különböző segélyprogramok útján. Legfontosabbnak céljuk, hogy a karitász hálózatban dolgozó önkéntes és hivatásos munkatársak személyes szeretete jusson el az általuk támogatott emberekhez. A szervezetnek országszerte 800 településen 10.000 önkéntes segíti a munkáját. 8 fő tevékenységi körben dolgoznak: idősek és betegek, rászoruló családok, fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek, szenvedélybetegek, hajléktalanok, hátrányos helyzetű kisebbségek, üldözött keresztények és menekültek, humanitárius katasztrófák áldozatai.

A Katolikus Karitász az elmúlt években hazai országos segélyprogramjai mellett humanitárius katasztrófák áldozatai és háború elől menekülő személyek ellátásában vállalt kiemelt szolgálatot. A hazai segélyprogramok elsősorban a lakhatást, a családok megélhetését, a leghátrányosabb helyzetűek társadalmi beilleszkedését, az iskolakezdést, az idősek egészségi állapotának javítását szolgálták.

A humanitárius katasztrófák során a 2021-es horvátországi (Sisak, Petrinja környéki) földrengésben nyújtottak gyors segítséget. A fedél nélkül maradt lakosoknak öt lakókonténert juttattak el majd kifejezetten az újjáépítést támogatták építőanyaggal.

2022-ben az ukrajnai háború elől menekülőkkel foglalkozott kiemelten a segélyszervezet. A segélypontokon több mint 21.000 fő kapott gyors segítséget, ideiglenes szállásokon több ezren aludtak a Karitász szervezésében. Az Integrációs Központban menekültek támogatására fordított segítségnyújtás értéke meghaladta az 1.000.000.000 forintot. 60.000.000 Ft értékben kapott közel 1300 család lakhatási- vagy megélhetési támogatást. 50 család 91 gyermeke iskolakezdési támogatásban részesült, 100 gyermek nyaralt Balatonakalin a Karitász táborában. Emellett információs és pszicho-szociális támogatás és gyermekfoglalkozások is segítik a menekült családokat.

2023 március elején a Katolikus Karitász három tűzoltóautó adományozásával támogatta a kárpátaljaiakat. A három tűzoltóautó közül kettő a Kárpátaljai Katasztrófavédelem Ungvári Igazgatóságára, míg a harmadik Viskre került, ahova 2018-ban már juttatott el a segélyszervezet tűzoltóautót.

2023-ban a törökországi földrengést követően azonnal útnak indult egy mentőcsapat, melynek tagjai 92 órán át kutattak túlélők után hat városban. Közben egy négy tonnás segélyszállítmány is útnak indult, s minden bizonnyal lesz még feladata a Karitásznak az otthontalanná vált áldozatok ideiglenes elhelyezésével is.

A Katolikus Karitász püspök elnöke Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. Országos igazgatója Écsi Gábor, országos igazgatóhelyettese Zagyva Richárd.