A Katolikus Szeretetszolgálat

A Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthona - Átadási ünnepség 2022-ben
A Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthona - Átadási ünnepség 2022-ben
Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

A Katolikus Szeretetszolgálat már több mint 70 éve a szociális szféra kiemelt szereplője. 1950-ben alapította a Magyar Katolikus Püspöki Kar, hogy gondoskodjon a szerzetesrendek feloszlatása miatt ellátás nélkül maradt, idős, beteg szerzetesekről és apácákról. A Szeretetszolgálat munkatársai voltak azok, akik nehéz helyzetükben igyekeztek testi-lelki jólétükről gondoskodni.  Szörényi Gábor jezsuita szerzetes és Szabó Erna szatmári irgalmas nővér vezették kezdetben az intézményt, majd 1980-tól Virányi Ottó piarista szerzetes fogta össze a munkát. Sokáig ez volt az egyetlen katolikus szervezet, melynek keretében - és csakis itt - az állam folyamatosan hozzájárult az új intézmények létesítéséhez. Tevékenységük a rendszerváltás után is többnyire a háttérben, csendben zajlott, annak ellenére, hogy folyamatosan új feladatokat vállaltak. 

A 2000-es évektől kezdve a szervezet egyre meghatározóbb tagja lett a magyarországi szociális szakmai szférának. Az egyre bővülő időseket ellátó intézményhálózat mellett Ipolytölgyesen megnyílt a Szent Erzsébet Otthon az értelmi fogyatékos gyermekek számára, Csákváron a Szent Vince Családok Átmeneti Otthona, valamint a daganatos betegek lelki gyógyulására szolgáló bakonyszücsi Lelki Rehabilitációs Otthon is. 

Módszertani tájékoztatói (ma: Módszertani futár címmel, havonta megjelenő online magazin) fontos információforrása a katolikus és a világi szociális intézményekben dolgozóknak. A Szeretetszolgálat 2014 óta bekapcsolódott a kormány szociális ágazatának évenkénti egyeztetésébe is, valamint átvette több, korábban állami fenntartású intézmény üzemeltetését is. A szervezet jelenleg is részt vállal a szakmai területen az ágazatirányítással való együttműködésekben, fejlesztésekben, több országos hatáskörű bizottság felkért szakértői – például a Belügyminisztérium Tudományos Tanácsának. 

2018-ban elindították a Természetes gyermekáldás projektet, amely egyedülálló módon a természetes családtervezést, valamint a női ciklus változásait helyezi fókuszba. Fontos és meghatározó esemény volt 2017-ben a demencia.hu weboldal létrehozása, valamint a DIÓ-program elindítása, amely felkarolja, összefogja az demenciában érintett személyeket, családokat, közösségeket.