Fiatalok a Magyar Katolikus Egyházban

Nagymarosi Ifjúsági Találkozó
Nagymarosi Ifjúsági Találkozó
Forrás: Magyar Kurír

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1997-ben hozta létre az Ifjúsági Bizottságot, amely az országos katolikus ifjúsági munkában aktív, elsősorban egyházmegyei felelősöket segítő szerepet tölt be. A testület vezetőségét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Székely János szombathelyi megyéspüspök, valamint Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök alkotják.

Munkájukat a bizottság irodája segíti, irodavezetőként Gábor Miklós, asszisztensként Rózsás Petra működik közre a folyamatokban. A kapcsolattartás érdekében több egyházmegyében működik ifjúsági iroda, például Győrben, Egerben, Veszprémben vagy Szegeden.

Az egyetemisták számára egyetemi lelkészségek is működnek.

Ahogy Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Bizottság elnöke fogalmaz: „Tudjuk, hogy a felnövekvő ember életében a fiatalkor a nagy döntések ideje, ezért fontos célunk, hogy egyházunk tanítása szerint segítsük a fiatalokat hivatásuk megtalálásában és megérlelésében, legyen az papi, szerzetesi vagy házas hivatás.” Az Ifjúsági Bizottság küldetése az Egyház missziójába ágyazva a fiatalok evangelizációja, szellemi és lelki nevelésük, hivatásuk kibontakoztatása és támogatása, illetve annak elősegítése, hogy minden fiatal megtalálhassa a helyét az egyházban és a társadalomban. A Bizottság azt segíti, hogy a fiatalok tapasztalják meg az Egyház élő mivoltát, fiatalságát, sokszínűségét.

Olyan országos programok fűződnek a testülethez, mint a több mint 40 éve töretlenül működő Nagymarosi Ifjúsági Találkozó, a 72 óra kompromisszum nélkül nevet viselő önkéntes akció, vagy a Forráspont – Jézussal című ifjúsági eucharisztikus est, amelyet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ihletett. Szerepet vállal a katolikus ifjúsági világtalálkozókon résztvevő fiatalok kijutásának szervezésében, illetve hazai társrendezvénnyel is segíti a fiatalok bekapcsolódását az eseménybe (pl. Magyar Sydney, HungaRio). Az országos szintű programok mellett online jelenléttel és matricás szórólapokkal is igyekeznek eljutni a fiatalokhoz.

A fiataloknak a bizottsági szolgálat keretében lehetősége van önkéntes, illetve közösségi munka végzésére, valamint ifjúsági zenekarokat is alkothatnak.