Ifjúsági Világtalálkozó Lisszabonban

Az Ifjúsági Világtalálkozó a Katolikus Egyház nemzetközi rendezvénye, amely a világ minden tájáról találkozásra, ünneplésre hívja a fiatalokat.

A találkozó 2-3 évente kerül megrendezésre, lényegét a Szentatyával való találkozás és közös imádság adja.

Története 1984 virágvasárnapjáig nyúlik vissza, Szent II. János Pál pápa hívta Rómába a fiatalokat, hogy együtt ünnepeljék a megváltás rendkívüli szentévének lezárását. Később a pápa levelében a világ minden fiatalját találkozóra hívta, majd hivatalosan is kezdeményezte az ifjúsági világnapok megünneplését. Minden találkozónak volt himnusza, mely eleinte a rendező ország nyelvén, később egyre több más nyelven is megszólalt.

A soron következő helyszínt a Szentatya mindig az aktuális találkozó záró szentmiséjének végén hirdeti ki. Általában egy távoli földrész nagyvárosát mindig egy európai helyszín követi.

2023-ban az eseménynek a portugál főváros, Lisszabon ad otthont. Az elő- és fő találkozóból álló rendezvény július 26-a és augusztus 6-a között zajlik. Július 31-éig az előtalálkozókra kerül sor a portugál egyházmegyék és nemzetközi lelkiségi mozgalmak szervezésében, a fő program pedig augusztus 1-je és 6-a között várja a résztvevőket. A találkozó célközönsége a 18–35 év közötti fiatalok. 18 éves kor alatt csak szülői beleegyező nyilatkozattal lehetséges a részvétel.

A szervezők szeretnék, ha az azonos nyelvet beszélő vagy azonos országból utazó fiatalok egy-egy nagyobb csoportba tartoznának, ezért kívánságuknak megfelelően, illetve a vatikáni regisztrációs irányelveket követve a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) magyar makrocsoportot hozott létre a nemzetközi regisztrációs rendszerben.

A magyar fiatalok az MKPK Ifjúsági Bizottságán keresztül jelentkezhetnek. A jelentkezés során vagy egy már meglévő csoporthoz társulhatunk, vagy a vállalkozó szellemű fiatalok új csoportot is bejelenthetnek. Az eseményre közvetlenül a Világtalálkozó nemzetközi honlapján keresztül is lehet jelentkezni.