Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke

Novák Katalin köztársasági elnök Ferenc pápánál, 2022. augusztus 25.
Novák Katalin köztársasági elnök Ferenc pápánál, 2022. augusztus 25.
Fotó: Vatican News

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke 1977. szeptember 6-án született Szegeden. Házas, férje Veres István, közgazdász. Három gyermekük van, Ádám, Tamás és Kata. Szülei orvosok, a bátyja is ezt a hivatást választotta. Egyetemi tanulmányai alatt már Budapesten élt, a diplomázást követően férjével itt telepedtek le, de szülővárosa mindig fontos maradt a számára.

Novák Katalin tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán (okleveles közgazdász), a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán, valamint a Párizs-Nanterre-i Egyetemen (közösségi és francia jogi képzés) végezte.

Részt vett az önálló magyar családpolitikai gondolat és modell kialakításában, majd államtitkárként, miniszterként vezette a területet a kormányzaton belül. Számos megvalósult családtámogatási intézkedés kezdeményezője. Hivatali ideje alatt jött létre a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a babaváró támogatás, az otthon felújítási támogatás, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége és a megelőző nettó bért meghaladó mértékű csecsemőgondozási díj. A Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram megálmodója. Kezdeményezésére lett Magyarországon 2018 a Családok éve.

Novák Katalin református keresztyén. Lelkes futó, a maratont is lefutotta már. Jól síel, szívesen süt, szereti a színházat, a mozit, szenvedélyes társasjátékos. Néhány éve családjuk társa lett örökbefogadott kutyájuk, Pogó.

Novák Katalin 2022. május 10. óta Magyarország köztársasági elnöke.