Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszöntője

Fotó: Csapó József/Magyar Kurír

Mindnyájunk által szeretett Ferenc pápa!

Szent II. János Pál pápától tanultuk azt a fontos igazságot, hogy Krisztus egyháza két tüdővel lélegzik, Kelet és Nyugat lelke együttesen élteti a Titokzatos Testet. Ez a költői és teológiai kép itt, ezen a téren, különösen is érvényesül. Egymás mellett áll két templom, egymás mellett él két közösség, a római és a görögkatolikus.

Nekünk, görögkatolikusoknak különösen is fontos a katolikus egyházhoz tartozásunk. Születésünktől, az első unióktól fogva sokat kellett szenvednünk ezért a kettős hovatartozásért. Vértanúink nem csak keresztény hitükért, hanem kifejezetten a katolikus egyházhoz tartozásukért haltak meg,

Ezért senki nem vonhatja kétségbe, hogy miközben igyekszünk hűséggel ragaszkodni keleti gyökereinkhez, ezzel nem különállni akarunk, hanem hidat képezni a két testvér egyház között, hiszen mi valamilyen módon mindkettőhöz odatartozunk.

Ezzel a mai látogatással, óriási megerősítést kaptunk, hogy a katolikus családnak egyenértékű tagjai vagyunk és ígéretet teszünk arra, hogy elkötelezzük magunkat amellett, hogy az egység és testvériség üzenetét közvetítsük mindenkinek.

Kérjük, Szentatya, fogadja el tőlünk ezt az egyszerű, jelképes ajándékot, a keleti egyház rózsafüzérét, a csotkit, amelyet görögkatolikus fiatalok kötöttek erre az alkalomra, s amelyet a gyermekek adnak át. Mindnyájunk üzenetét kifejezve ezzel, hogy gyermeki hittel fogjuk szeretni Krisztus Urunkat, az ő egyházát és földi helytartóját, Ferenc pápánkat.